Procesverbetering

Procesverbetering is mensenwerk. Wij helpen organisaties vooruit en brengen ervaring mee. Vooral praktisch en gestructureerd.

Procesverbetering: gemakkelijk en simpel

Procesverbetering draagt bij aan het efficiënter en effectiever laten verlopen van processen, een betere samenwerking tussen partijen en een betere afstemming in de organisatie. Belangrijk om af en toe eens te kijken: zijn we goed bezig?

Kleine verbeteringen hebben grote impact

Verbeteringen hoeven niet groot te zijn om impact te maken. Begin daarom klein en start gelijk.

Overzicht hebben en houden

Om een procesverbetering te laten slagen is het van belang om overzicht te hebben over wat er niet goed gaat in het proces. Als je dit al weet dan ben je al halverwege.

Wat wij doen?

We bieden flexibele veranderkracht, krijgen energie om goede ideeën om te zetten naar realisatie en zijn experts in het begeleiden van procesverbetering. Op deze manier zorgen we voor aandacht wanneer daar intern de capaciteit, knowhow of rol niet voor beschikbaar is.

Lees meer over ons team en onze visie

Praktisch

We hebben oog voor wat werkt en haalbaar is.

Structuur

We houden overzicht en brengen onze ervaring mee.

Aandacht

We nemen de tijd voor het proces én de mensen.

De 3 fasen van procesverbetering! 

 

Het startpunt van procesverbetering

Maar waar moet ik dan beginnen? Een procesverbetering start bij het überhaupt bewustzijn dat het proces niet zo loopt als het zou moeten lopen. Dit besef zal in de praktijk ontstaan bij de personen die gemoeid zijn met het proces, maar hierbij is het belangrijk dat er een veilige omgeving is waar de persoon dit issue kwijt kan.

Nadat dit besef is ontstaan ga je natuurlijk eerst beginnen met het in kaart brengen van het huidige proces. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van een Flowchart, Value Stream Map of natuurlijk een Brown Paper Sessie. Lees hier wat meer over deze methoden.

Het voordeel van de Brown Paper Sessie is dat je het proces in kaart brengt met het team van één afdeling of meerdere afdelingen. Zo heb je de personen die gemoeid zijn met het proces direct bij het in kaart brengen.

De weg naar het einde van de procesverbetering

Na het in kaart brengen van het huidige proces, ga je samen met elkaar kijken naar waar de verbeteringen van het proces zitten. Samen met elkaar is hierin een belangrijk element. Voor welke methode je ook kiest, het is belangrijk om te sparren met de personen die te maken hebben met het proces en dus ook daadwerkelijk kunnen vertellen waar het in de praktijk fout maar ook goed gaat. Op deze manier maak je een procesanalyse.

Voorbeelden van oorzaken van een niet soepel lopend proces:

  1. De afstemming tussen de afdelingen gaat niet zoals het hoort.
  2. De systemen sluiten niet aan bij de systeembehoeften van de proceseigenaren.
  3. De handleidingen sluiten niet aan bij de praktijk.
  4. Personen moeten bij een bepaalde activiteit in het proces te lang wachten.
  5. De personen in het proces voelen zich niet verantwoordelijk.

Het eindpunt van procesverbetering

Na de procesanalyse is het belangrijk om de uitkomsten om te zetten naar acties die opgepakt kunnen worden. De uitdaging ligt om de acties niet te lang op de plank laten te liggen door de dagelijkse sleur. Nu de verandering is doorgevoerd is het van belang om na een tijdje weer het proces te bekijken en te beoordelen of het nog goed loopt of dat er weer een verbetering nodig is.

Samen komen we verder!

De basis van onze begeleiding is gebaseerd op samenwerking. Heb je specifieke vragen over jouw team of proces, neem dan contact op of plan een afspraak. Wij helpen je graag verder.


Emiel Kort
06-10877863
stuur een bericht

 

Verandering begint meestal met één ding... DOEN!

Of het nu gaat om projecten of procesverbetering. De meeste veranderingen starten pas als je er mee aan de slag gaat.

Met een praktische blik, aandacht en een gestructrueerde aanpak maken wij het verschil.

Lees meer over onze diensten

 

Meer informatie: