proces-optimalisatie-is-meer-dan-het-optimaliseren-van-processen

Procesoptimalisatie is meer dan optimaliseren van processen!

We moeten onze processen optimaliseren! Een kreet die ik vaak hoor in verschillende organisaties. Dat is vast ook in jouw organisatie aan de orde aangezien je op deze pagina meer zoekt over wat procesoptimalisatie precies inhoudt. Procesoptimalisaties zijn voor veel bedrijven dé manier om te kijken naar de kosten van de organisatie. Door processen optimaal in te richten is er minder sprake van verspilling.

Wat is een optimaal proces?

Een optimaal proces is zodanig ingericht dat met minimale kosten een maximaal doelstelling wordt behaalt. In het optimale geval is het een doelstelling die gericht is op het leveren van klantwaarde. Een aantal methodieken die ondersteunen bij procesoptimalisaties definiëren een optimaal proces dan verschillend:

Een optimaal proces volgens LEAN: Een proces dat dusdanig is ingericht dat de acht vormen van verspilling continue worden voorkomen.

Een optimaal proces volgens SixSigma: Een proces dat dusdanig is ingericht dat er een minimale foutmarge bestaat. Het proces is er op gericht om alle procesactiviteiten in één keer goed uit te voeren.

Wat zorgt er voor een optimaal proces?

Beide methoden hebben een nogal eenzijdige visie als het gaat om het optimaal beheersen van processen. In mijn ogen gaan procesoptimalisaties dan ook verder dan het proces alleen. Processen worden continue beïnvloed door andere factoren die binnen en buiten een bedrijf afspelen. Er zijn zes thema's die een optimaal proces beïnvloeden. ProcesDOEN heeft deze zes thema's tot succesfactoren benoemd. Wil je aan de slag met de optimalisatie van een bedrijf of proces dan is helpen de onderstaande thema's met het succesvol doorvoeren.

De zes succesfactoren voor procesoptimalisering

  • Mensen
  • Organisatie
  • Systemen
  • Communicatie
  • Procesmodel
  • Prestatie

 

Meer informatie

Wil je weten welke begeleidingsvorm er mogelijk is voor jouw team of proces? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek.